Jagody-goji jak uprawiać

Leczy jagody – jak rosnąć w ogrodzie i dlaczego warto je jeść

Jagody Goji od wieków cenione są za swoje właściwości lecznicze, a ich owoce uchodzą za najzdrowsze na świecie. Co powinieneś wiedzieć o uprawie kolcowoju? Stworzyłem kompendium wiedzy na temat pielęgnacji, odmian i zalet spożywania jagód goji.

Jagody Goji – poznaj lepiej tę niesamowitą roślinę

Jagoda goji (Lycium barbarum), znana również jako wolfberry, to roślina z rodziny psiankowatych występujących w Azji. Czerwono-pomarańczowe podłużne jagody są używane w kuchni azjatyckiej. Jagody Goji były używane w kuchni i medycynie chińskiej, wietnamskiej, japońskiej i koreańskiej od III wieku naszej ery. Suszone jagody goji to popularny dodatek do deserów, przekąsek i koktajli.

Jagody Goji, uprawa i stanowisko

Chociaż krzewy kolcowoju siewnego można wyhodować z nasion, znacznie lepiej jest je kupić w lokalnej szkółce. W ten sposób owoce otrzymujemy znacznie szybciej. Krzewy jagód Goji tolerują półcień, ale potrzebują pełnego słońca. Preferują dobrze przepuszczalne gleby o pH między 6,5 a 8,0. Krzewy jagód Goji mogą dorastać do 4 metrów wysokości. Są odporne na różnice temperatur. W ostatnich latach popularność kolcowoju zwyczajnego znacznie wzrosła.

Pielęgnacja jagód Goji

Krzewy Wolfberry wymagają odpowiedniej pielęgnacji – podlewania, przycinania i zwalczania szkodników, aby dobrze się rozwijać. Krzewy należą po korzeniach do jednych z najbardziej odpornych na suszę roślin owocowych. Dobrym pomysłem jest ściółkowanie rośliny, ponieważ ograniczy to wzrost chwastów i zapobiegnie przesuszeniu.

Przycinanie jagód goji

Przycinanie krzewów jagód goji pozwala im uformować się, zachować odpowiedni pokrój oraz stymulować wzrost i owocowanie. Cyrkulacja powietrza między gałęziami i liśćmi ogranicza występowanie chorób grzybiczych. Usuń nowe pędy z głównego pnia, a także martwe i połamane gałęzie. Martwe i słabe gałęzie najlepiej usuwać zimą i przycinać latem.

Choroby i szkodniki jagód Goji

Wśród popularnych szkodników kolcowoju można wyróżnić mszyce i przędziorków. Naturalnym rozwiązaniem jest usunięcie uszkodzonych liści i pobliskich roślin odstraszających szkodniki, takich jak aromatyczne zioła (mięta, kocimiętka lub bazylia) lub kwiatów, takich jak nagietek czy nasturcja. Może być potrzebna siatka do ochrony owoców przed ptakami.

Jak zbierać jagody goji?


Jagody Goji dojrzewają zwykle od lipca do października, w zależności od odmiany. Możesz je zbierać, ale lepiej rozprowadzić materiał pod krzakiem i delikatnie nim potrząsać, aż owoc opadnie. Dzieje się tak, ponieważ jagody goji są bardzo delikatne. Zbieranie gołymi rękami może spowodować utlenienie i przyciemnienie mięsa.

Właściwości zdrowotne jagód goji

Jagody Goji zostały okrzyknięte superżywnością. Są skarbnicą witamin, 18 aminokwasów, a także mikroelementów i substancji prozdrowotnych, które od wieków stosowane są w medycynie chińskiej, ponieważ:

  • odmładzają i chronią przed przedwczesnym starzeniem
  • wzmocnić układ odpornościowy
  • regulują ciśnienie krwi
  • Złagodzić zmęczenie
  • wykazują właściwości przeciwutleniające
  • Poprawa wzroku i ochrona przed chorobami oczu związanymi z wiekiem
  • Nadają skórze blasku
  • chronią przed rozwojem raka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *