Czy warto kupić destylator z podwójnym systemem odbioru?

Nowoczesne destylatory są coraz bardziej wydajne, dużo wygodniejsze w obsłudze i pozwalają znacząco poprawić parametry produkcji. Jedną z dostępnych opcji jest podwójny system pozyskiwania destylatu – na czym polega i kiedy warto się na taki sprzęt zdecydować?

Jakie są rodzaje destylatorów?

Proces destylacji polega na rozdzielaniu ciekłych związków chemicznych, wykorzystując do tego różne temperatury wrzenia. Alkohol jest najpierw odparowywany z nastawu, a potem schładzany i skraplany – do jego odbioru służy specjalny zaworek, który odkręca się i zakręca w odpowiednim momencie. W destylacji prostej odparowywanie i skraplanie zachodzi raz, ale przy produkcji czystego, mocnego spirytusu proces ten jest powtarzany wielokrotnie w kolumnie (niejako w sposób ‘automatyczny’, dzięki specjalnej budowie kolumny).

Właśnie z tego powodu na rynku dostępnych jest kilka typów destylatorów. Pot-stille służą do destylacji prostej – wytwarza się na nich trunki, które mają mniejszą moc, ale zachowują silny aromat i smak surowca, jak śliwowica, koniak, wiśniowica czy kirsch. Spirytus 96 proc. powstaje natomiast wskutek destylacji wielokrotnej, którą przeprowadza się na kolumnach rektyfikacyjnych, jak dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54. Kolumny zwykle są dużo wyższe niż pot-stile, bo w ich przypadku ten parametr ma kluczowe znaczenie – klasyczne pot-stille mają zwykle 30-50 cm, bo tyle w zupełności wystarczy do produkcji alkoholu smakowego. Więcej o tego typu rozwiązaniach na: dobrydestylator.pl.

Co dają dwa systemy odbioru?

Obecnie w użyciu najpopularniejsze są cztery systemy odbioru destylatu: LM, VM, OLM, OVM. Pojedynczy system dość mocno ogranicza możliwości produkcyjne, a gotowy destylat nie zawsze osiąga pożądaną jakość. Całkiem inaczej pracuje się na destylatach z podwójnym systemem, np. LM+OLM. Aparatura tego typu jest w stanie produkować zarówno alkohole smakowe, jak i czysty bimber, choć też są między nimi istotne różnice, co powinno się wziąć pod uwagę.

Pot-still ma taką konstrukcję, by wytwarzać jakościowe trunki smakowe, ale po zmianie ustawień można na nim zrobić także mocny bimber o mocy ok. 90 proc. Analogicznie jest z kolumną rektyfikacyjną, np. z oferty dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54 – robi się na niej czysty spirytus o maksymalnej mocy, jednak kiedy przełączymy tryb pracy, będzie ona działać jak pot-still, umożliwiając produkcję alkoholu smakowego.

Wybierając destylator z podwójnym systemem odbioru warto też wziąć pod uwagę inne parametry, jak chociażby wysokość – o ile w klasycznym pot-stillu kolumna nie musi być wysoka, tak destylator pracujący w dwóch trybach musi mieć co najmniej 70 cm wysokości, w przeciwnym razie nie uda się na nim zrobić mocnego czystego spirytusu.